1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH

1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH

Kesan Sampingan Hisap Rokok Vapor

Gambar daripada internet
ROKOK elektrik kebiasaannya dikatakan lebih selamat dari rokok konvensional alias rokok tembakau. Namun menurut kajian saintis Jepun, rokok elektrik atau lebih dikenali vapor kini boleh menjadi agen penyebab kanser 10 kali ganda berbanding tembakau biasa.
Hal tersebut telah dipelajari oleh pasukan penyelidik yang ditugaskan oleh Kementerian Kesihatan Jepun yang mempelajari wap yang dihasilkan oleh rokok elektrik. Menurut laporan media, seperti dipetik dari Channelnewsasia, Khamis, (23/11/2014), rokok elektrik ini mempunya risiko karsinogen yang lebih berbahaya.
Rokok elektrik ini semakin popular di seluruh dunia, terutama di kalangan anak muda. Alat tersebut bekerja dengan memanaskan cecair berperisa, yang mengandungi nikotin, menjadi wap yang dihirup seperti rokok tradisional, tetapi tanpa asap.
Penyelidik mendapati karsinogen seperti formalin dan asetaldehida dalam wap yang dihasilkan oleh beberapa jenis cecair rokok elektrik, menurut laporan televisyen TBS. Formalin, zat yang ditemui dalam bahan bangunan dan kapur barus mayat, 10 kali ganda jumlahnya ditemukan pada rokok elektrik, daripada asap rokok biasa.
Naoki Kunugita dan pasukannya dari Institut Kebangsaan Kesihatan Masyarakat menyampaikan laporan kepada pihak kementerian. Baik para ilmuwan mahupun orang dari Kementerian Kesihatan akan bersedia untuk mengesahkan laporan itu.
Secara umum dengan banyak bidang kuasa, Jepun tidak menetapkan rokok elektrik yang mudah dibeli di Internet. Walau bagaimanapun, tidak seperti di beberapa negara-negara Barat, rokok elektrik ini tidak boleh didapati di kedai-kedai.
Pada bulan Ogos, Pertubuhan Kesihatan Dunia WHO meminta kerajaan untuk melarang penjualan rokok elektrik kepada anak-anak. Badan kesihatan PBB juga mengatakan rokok elektrik harus dilarang digunakan di dalam bilik di lokasi umum.

0 Ulasan / Response to "Kesan Sampingan Hisap Rokok Vapor"

Catat Ulasan